Gaziantep Üniversitesi Azez İslami İlimler Fakültesi 4 Aralık 2023 tarihinde “Günümüzde Hadis-i Nebeviyi Anlamak” başlıklı Hadis Paneli düzenledi. Programa Kilis İl Müftüsü Alaettin BOZKURT ve yardımcıları da katıldı.

Program öncesi İsrail’in Gazze saldırısını kınayan bir bildiri okundu. Panel Moderatörü Özgür Halep Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Macid ELEYVİ “Gazze'deki sevgili halkımıza destek beyanı.” Başlığıyla destek bildirisi okudu. Bildiride şu ifadelere yer verildi:

 “Halen devam etmekte olan Gazze'deki masum kardeşlerimize yönelik yok etme saldırıları, tüm dünyanın gözü önünde gerçekleşmektedir. Özgür Kuzey Suriye akademisi ve Gaziantep Üniversitesi Azez İslami İlimler Fakültesi olarak, yönetim, öğretim kadrosu, personel ve öğrenciler olarak aşağıdaki konuları beyan ediyoruz:

1. Siyonist rejim tarafından gerçekleştirilen bu zalim saldırıyı şiddetle kınıyor ve İslam milletinin, dinlerine ve onurlarına sahip çıkarak, bu işgalci ve zalim rejime karşı onurlu bir duruş sergilemesi gerektiğini vurguluyoruz.

2. İşgal edilmiş topraklarını ve Kudüs’ü savunmada Filistin halkına ve direnişine tam destek veriyoruz.

3. Tüm İslam milletine, Gazze'deki kardeşlerimize destek olma ve onların acılarını hafifletme görevi olduğunu hatırlatıyoruz. Bu, hükümetler ve halklar dâhil olmak üzere herkesi kapsamaktadır. Herkes, kendi imkânları doğrultusunda, Gazze'deki kardeşlerimize yardım etmeli ve onların yanında durmak için gereken adımları atmalıdır.”

Hadise Paneli Gaziantep Üniversitesi Azez İslami İlimler Fakültesinin organizasyonunda Gaziantep İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi ile Özgür Halep Üniversitesini katılımıyla gerçekleştirildi. Panelde konuşan Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep ASLAN “Hadis ve Sünneti Makâsıdı ile Okumak” adlı bildirisinde şunları söyledi:

“İnsanlığa rahmet olarak gönderilmiş olan Hz. Peygamber, Kur’an-ı Kerîm’de insanlığa örnek ve model olarak takdim edilmiştir. Hz. Peygamber herhangi bir konuda bir sünnet (model davranış) ortaya koymuşsa, bunu yaparken bazı amaçları hedeflemiş ve bazı ilkeleri göz önünde bulundurmuştur. Sünnetin genel maksatları, İslâm’ın genel maksatlarıdır. Dinin, canın, neslin, malın ve aklın korunması ilkeleri hadisler için de geçerlidir. İçinde yaşadığımız evrenin korunması en temel ilkedir. Çevreyi korumak, tarımı, kültürü, nesilleri korumak dinin temel gayesidir. Kolaylık, rahmet, barış, adalet, zorluğu gidermek, fıtrata uygunluk hadis/sünnetin temel maksatlarıdır. Hadisleri makasıd doğrultusunda anlamak, aynı zamanda pek çok açıdan Hz. Peygamber’in mesajını çağlara taşımanın yoludur.”

Panelin diğer konuşmacısı Gaziantep Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Adil ÖZTEKİN “Fırkaların Hadis İlmine Etkisi” adlı konuşmasında şunları söyledi:

“Hadis ilimlerinin teşekkülünde İslam düşüncesine katkı sağlayan pek çok fırkanın etki ettiği inkâr edilemez bir gerçektir. Dolayısıyla bu ilimlerin tarihi şartlardan ve gerçekleşen tartışmalardan bağımsız bir şekilde oluştuğunu zannetmek büyük bir yanılgıdır. Mevcut yapısıyla hadis ilimleri, İslam geleneğinin tamamını temsil etmemektedir. Bu ilimlerin ehl-i hadis çizgisinin değerli bir ürün olduğu ancak geleneğimizin içerisinde farklı yaklaşımların da bulunduğu gözden kaçırılmamalıdır. Bize düşen bu zengin mirastan istifade edip farklı alternatif metodolojiler ortaya koymaktır.”

Gaziantep İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (GİBTU) İslami İlimler Fakültesinden panelist olarak programa katılan Dr. Öğr. Üyesi Sait MECİDOĞLU ise “Hadisin Kur’ân’la Çelişmesi İddiası Üzerine - Mucize Hadisleri Örneği-” adlı konuşmasında şunları söyledi:

Hadis âlimleri, hadisleri incelerken ve makbul hadislerimerdud olanlardan ayırırken sonraki dönemlerdeusûl-i hadîsolarak adlandırılanilmî bir disiplini benimsemişlerdir.Muhaddisler, hadislerin hem senetlerini hemde metinlerini analiz etmişlerdir.Muallel, muztarib, şaz ve mevzu hadis, hadisin metniyle alakalı nevilerdendir. Yine hadis metnini konu edinen en önemli ilim dallarından biri de muhtelifü’l-hadistir.

Araştırmamızda Kur’an-ı Kerîm’in bazı ayetleriyle çelişkili olduğu iddia edilen ve bunların reddedilmesi gerektiği kaydedilen hissî mucizelerle ilgili rivayetler ele alınacaktır.Söz konusuhadisler,sıhhat bakımındanaraştırılıp değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Ayrıca mezkûr hadislerle çelişkili olduğubelirtilenayetlerin metinleri Arap dili ve tefsir ilmininprensipleri dikkate alınaraktahlil edilecektir.

Çalışmamızda hissî mucizelerle ilgili hadislerin sahiholduklarıve ilgili hadislerinmezkûr ayetlerle çelişki arz ettiği iddiasının hatalı olduğusonucuna varılmıştır. Bu netice demuhaddis ve müfessir imamlarınulaştığısonuçlarla uyum içerisindedir.

 

Gaziantep Üniversitesi Azez İslami İlimler Fakültesi Öğretim elemanı Dr. Öğr. Üyesi Abdullah LABABİDİ “Günümüzde ‘Konulu Hadis’ Çalışmalarının Önemi ve Gerekliliği” adlı konuşmasında şunları ifade etti:

“Konulu hadis, her ne kadar önceki dönemlerde ismi bulunmasa da, seleflerin ilimlerinden ve onların getirdiği yeniliklerden biri olup, çağımızdaki Konulu hadis düşüncesi, peygamberlik hadislerinin teorik alanından alınmasına dayanmaktadır. Toplumun gerçekliğini değiştirmeye, sosyal ve ekonomik sorunlarının çözümüne katkıda bulunan ve itidalin temellerini atan, özetle hadis araştırmalarına yönelik yenilikçi kalkınma vizyonunun özellikleri ortaya çıkmaktadır. Atalarımız başladı ve biz de bu yolu tamamlamalıyız, çünkü Müslümanlar arasında hâlâ Peygamber'in sünnetini ilerletmek için yenilik yapan ve yenilik yapanlar var, Allah onu kutsasın ve ona huzur versin.”

Program Fakülte Dekanı Prof. Dr. Mustafa ÜNVERDİ’nin katılımcılara teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.