Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Azez İslami İlimler Fakültesi’nde “Uluslararası Dini ve Beşeri Açıdan Deprem Sempozyumu” düzenlendi.

Sempozyuma Türkiye’nin dışında Kanada, Belarus, Rusya, Ürdün, Mısır, Suriye, Irak, Kuveyt, Suudi Arabistan ve Libya’dan 25 akademisyenin katılımıyla yüz yüze ve çevirim içi toplam 6 oturum gerçekleşti.

Sempozyumda 6 Şubat 2023′teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin sosyal ve beşeri sonuçları ile deprem ve musibetlerin dini ve felsefi yönü ele alındı.

GAÜN Azez İslami İlimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılış konuşmasını yapan GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, sempozyum hakkında bilgi vererek, depremin çok boyutlu ele alınacağını söyledi. Prof. Dr. Sarıbıyık, “Deprem başta olmak üzere doğal afetler insanlar üzerinde oldukça ciddi izler bırakmaktadır. Bunları sadece yapıların yıkılması ve tahrip olması değil, aynı zamanda bireysel ve toplumsal yaralar şeklinde ifade etmek de mümkündür. İnsanlar böyle zamanlarda yaraları sarmak için birleşmekte ve el birliğiyle afetlerin üstesinden gelmeye çalışmaktadır. İnsanların böyle zamanlarda karşı karşıya kaldığı olumsuz durumlardan biri de şüphesiz ruhsal bozukluklar ve endişelerdir. İslam, bireyin hayatına dair sadece belirli zamanlarda değil, afet ve kriz zamanlarında da bir söz söylemektedir. Örneğin depremde hayatını kaybedenler Hz. Muhammed’in (SAV) diliyle ‘şehadet’ mertebesindedir. Kaybedilen mal ve mülkler bir sadaka hükmündedir. Zorda kalan insanlara yardımda bulunmak dini bir vecibe ve fazilettir.” diye konuştu.

GAÜN Azez İslami İlimler Fakültesi Dekanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ünverdi ise “6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremler sadece Türkiye’de değil Suriye Güvenli Bölge’de de can kayıplarına ve büyük yıkımlara neden olmuştur. Asrın felaketi olarak nitelenen bu büyük depremden dolayı binlerce insan çadırlarda yaşamak zorunda kalmıştır. Türkiye bu depremde devlet ve halk işbirliğinin en güzel örneğini göstermiş ve depremden etkilenen insanlara yardım etmek için seferber olmuştur. Aynı durumu Suriye Güvenli Bölge için de söylemek mümkündür. Ayrıca Suriye’de hayırsever işadamları ve STK’lar da depremzedelerin yaralarına merhem olmak için önemli çabalar ortaya koymuşlardır.” şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonrası GAÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarıbıyık, GAÜN Azez İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ünverdi ile GAÜN Genel Sekreteri Dr. Muhammet Musa Budak tarafından konuşmacılara hediye ve belge takdim edildi.

Etkinlik sonrası programa katılan heyet Suriye Türkmen Birliğini ziyaret etti.